Republika Srpska

Добијен кредит за маховљанску петљу - 21 милион евра

САРАЈЕВО - Министар финансија и трезора БиХ Драган Вранкић и директор Европске развојне банке за западни Балкан Клаудио Вијецоли потписали су данас у Сарајеву уговор о зајму ЕБРД-а БиХ у износу од 21 милион евра за изградњу Маховљанске петље на аутопуту Бањалука - Градишка.


 

Имплементатор комплетног пројекта је Република Српска , а реализоваће га Јавно предузеће "Аутопутеви РС".

Зајам је одобрен на 15 година, уз грејс период од три године, промјењиву годишњу камату од један одсто годишње и могућност да она буде и фиксна уколико то буде тражио прималац зајма.

Рок располагања средствима је крај 2012. године, а датум прве отплате главнице је 4. јуни 2013. године.

Од 21 милиона евра зајма, 19.790.000 је за грађевинске радове, милион за консултантске услуге за надзор грађевинских радова, а 210.000 за једнократну провизију.

Овај пројекат подржаће и институционално јачање "Аутопутева РС".

Осим ЕБРД-овог зајма, пројекат је суфинансиран донаторским средствима Европске комисије од пет милиона евра у оквиру предприступног програма, те са пола милиона евра средстава Централноевропске иницијативе и Инвестиционог програма за западни Балкан.

Аутопут од Бањалуке до Градишке први је аутопут у РС који повезује Бањалуку са међународним транспортним коридором 10.

Пројекат обухвата изградњу новог аутопута са два коловоза у дужини од 1,8 километара, петљу са четири рампе са по двије саобраћајне траке укупне дужине од 6,9 километара, два вијадукта, којима рампе премошћују аутопут и четири нова моста у оквиру петље.

"На нама је квалитетна имплементација, што значи врло брзо и ефикасно повлачење средстава и активности на склапању уговора на новим пројектима", рекао је Вранкић на конференцији за новинаре након церемоније потписивања уговора.

Вијецоли је рекао да је потписивање овог уговора један од успјеха ове године и да је врло добар примјер како различити субјекти могу заједно да раде и остварују сарадњу.

Он је истакао да је намјера ЕБРД-а да потписивање споразума помјери што више у први квартал наредне године како би остатак године могао бити искоришћен за имплементацију пројеката, тендере и уговарања, односно физичку имплементацију која креира нова радна мјеста и нове послове.

"Ово је наставак дуге и континуиране сарадње и позитивних догађања. Имамо веома амбициозан програм рада за наредну годину", истакао је Вијецоли, најавивши за крај јануара потписивање нових пројеката.

Истичући да је пројекат изградње аутопута Бањалука - Градишка још један у низу пројеката који су резултат сарадње са ЕБРД-ом, министар саобраћаја и веза РС Недељко Чубриловић рекао је да је, осим самог кредита, веома важна компонента овог пројекта подршка институционалном јачању предузећа "Аутопутеви РС".

Директор Транспортног тима у ЕБРД-у Сју Барет рекла је да ова инвестиција представља наставак ЕБРД-овог опредјељења да помогне БиХ у модернизацији саобраћајне мреже, која је изузетно значајна за економски раст регије.

"Пројекат ће подстаћи даље реформе у сектору инфраструктуре и помоћи привлачењу приватних инвеститора. Након завршетка изградње нови аутопут значајно ће смањити садашња саобраћајна загушења на постојећим путевима" - истакла је Баретова.

ЕБРД је до данас у БиХ инвестирала више од 328 милиона евра у путни сектор, а укупна улагања у БиХ премашују милијарду евра.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog