Republika Srpska

Влада РС помаже Агроиндустријску зону у Новој Тополи

БАЊА ЛУКА - Предсједник Владе Републике Српске Милорад Додик рекао је да ће Влада РС са два милиона КМ помоћи изградњу примарних саобраћајница које ће омогућити даљу реализацију пројекта "Агроиндустријска зона Нова Топола и Агротехнолошки кластер".


Додик је рекао новинарима након презентације пројекта у Бањалуци да је видљив значај овог пројекта, јер је смјештен у изразито пољопривредном крају гдје је потребно наћи нови модел који би одговарао захтјевима савременог доба за потенцијал који се ту налази.

Према његовим ријечима, управо овај пројекат, у који су њемачка организација "ГТЗ", локалне заједнице и Влада РС уложили значајан напор, задовољава те потребе.

Премијер РС додао је да се почетак реализације пројекта очекује на прољеће, јер су ријешени имовински односи и пројектни документи, те обезбијеђена подршка Владе и локалне заједнице.

"Значајан дио овог пројекта јесте и отварање едукативног центра за припремање наших произвођача за производњу која може да издржи критеријуме и стандарде Европе", сматра Додик.

Ненад Кесић, пројект-менаџер у Агенцији за локални развој Градишка, истакао је да је су овим пројектом покушали направити концепт који ће ријешити многе проблеме привреде у општини Градишка и Новој Тополи као сједишту пројекта, гдје је доминантна пољопривредна производња.

"Овај пројекат може послужити и као модел рјешавања овог проблема у РС, с обзиром на укупну ситуацију са пољопривредном производњом", истакао је Кесић.

Према његовим ријечима, на површини од 144 хектара грађевинског земљишта предвиђено је да се уради комплетна инфраструктура и да се као уређено грађевинско земљиште понуди домаћим и страним инвеститорима, у првом реду из пољопривредне и прехрамбене индустрије.

"Предвиђени су сви садржаји који су неопходни за побољшање тржишне позиције пољопривредних производа у Лијевчу пољу и РС, као што су главни инфраструктурни објекти, велика пијаца, диструбутивни центар, те погони за прераду и паковање пољопривредних производа", истакао је Кесић и додао да је објекат конципиран да задовољи производне и услужне потребе, те да има и угоститељске и хотелске садржаје.

Он је нагласио да ће то бити мјесто одакле ће пољопривредни производи и прерађевине бити спремни за пласман на домаће и страно тржиште.

Кесић предвиђе да ће због помоћи Владе РС, цијена квадрата уређеног грађевинског земљишта на овом простору бити повољна за инвеститоре, а модели ангажовања инвеститора могу бити и приватно-јавно партнерство и закуп и класична продаја, све у интересу општине Градишка и РС.

Он је истакао да овај пројекат представља највећу пословну зону у БиХ, која би у прве три године требало да запосли око 1 500 радника.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog