Republika Srpska

Федерација без ММФ пред колапсом

БИЈЕЉИНА - Федерација БиХ, притиснута обавезама и великим рупама у буџету, могла би да се нађе пред великим финансијским проблемима и колапсом уколико дође до пролонгирања друге транше новца од стандбај-аранжмана који је БиХ постигла с Међународним монетарним фондом.


С друге стране ни ново задуживање ФБиХ неће донијети ништа добро, осим куповине привременог социјалног мира.

Према подацима којима располаже овај лист, када се узму у обзир сви релевантни подаци и нова задуживања овог ентитета, однос јавног дуга и бруто друштвеног производа могао би да се крајем ове и почетком наредне у ФБиХ попне на 50 одсто, што је знатно више од цифре коју званичне власти из Сарајева покушавају да пласирају јавности.

Према званичним подацима Министарства финансија ФБиХ, укупан спољни и унутрашњи дуг у Федерацији 30. јуна ове године износио је 4,7 милијарди КМ. Како се наводи, иако стање дуга, како спољног тако и унутрашњег, има тенденцију повећања, однос дуга према БДП-у посљедњих година је у опадању, те је 30. јуна износио 29,6 одсто.

Економисти упозоравају да је проблем код свих нових задуживања то што новац не одлази у инвестиције које би донијеле нову вриједност, већ углавном у директну потрошњу, било за плаћање силне администрације, било за смиривање социјалних тензија.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog