Svijet

Спрема се олуја - прекинути разговори у Копенхагену

КОПЕНХАГЕН - Формални преговори на самиту УН о климатским промјенама у Копенхагену прекинути су синоћ због неслагања о томе који документ треба да буде основа за разговоре.


Спор је почео када су земље у развоју оптужиле данске домаћине да покушавају да потисну у други план њихове захтјеве, који су изложени у раније припремљеном документу.

Изван зграде у којој се одржава самит полиција се сукобила са демонстрантима који су покушали да пробију барикаде око Бела центра.

Активисти су незадовољни, јер у досдашњим разговорима није било напретка.

У данашњим наступима многи предсједници и премијери изнијели су веома различите визије о томе какав споразум треба да буде склопљен на овом самиту.

Радна група самита објавила је да нема напретка у вези са питањем смањења емисија штетних гасова у земљама у развоју. Афричке државе и даље инсистирају да треба да добију финансијску помоћ за борбу против климатских промјена.

Земље у развоју затражиле су одржавање посебне расправе о овим питањима, а Данска је, као предсједавајућа састанка, покушала да избјегне расправу, како би могли да почну говори свјетских лидера.

Дански премијер Ларс Локе Расмусен рекао је делегатима да ће расправа о новим приједлозима почети у одвојеној сали.

Група 77, која окупља земаље у развоју, и Кина саопштили су да је то неприхватљиво и затражиле да се преговара о тексту који је настао током преговора вођених у посљедњих годину дана.

Нови дански приједлози о будућем климатском пакту показани су неколицини делегата, али су онда повучени.

У овом тренутку делегати још чекају у холу конференцијске сале, без информација о томе шта се тачно дешава на самиту.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog