Republika Srpska

Србија потписује споразум са земљама ЕФТА

БЕОГРАД - Министар економије и регионалног развоја Србије Млађан Динкић данас ће на министарској конференцији Европског удружења слободне трговине (ЕФТА) у Женеви потписати споразум о слободној трговини између Србије и држава ЕФТА.


Споразум са Србијом треба да ступи на снагу 1. априла 2010. године након што Србија и најмање једна држава ЕФТА депонују своје инструменте ратификације, најављено је из Министарства економије и регионалног развоја Србије.

ЕФТА представља тржиште од потенцијалних 13 милиона потрошача, а од 2005. до 2008. године Србија биљежи раст укупне трговинске размјене са земљама потписницама овог споразума.

Извоз Србије у државе ЕФТА прошле године достигао је 77,5 милиона евра, што је највећи износ у посљедње четири године, док за девет мјесеци ове године износи 55,4 милиона евра.

ЕФТА је основана 1960. године Стокхолмском конвенцијом, а земље оснивачи биле су Аустрија, Данска, Норвешка, Португал, Шведска, Швајцарска и Велика Британија. Накнадно су им се прикључили Исланд и Финска.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog