Politika

ОБА-ОСА ради по закону

САРАЈЕВО - Предсједавајући Заједничке комисије Парламентарне скупштине БиХ за надзор над радом Обавјештајно безбједносне агенције (ОБА) БиХ Мирко Околић изјавио је да је Комисија ове године добила двије жалбе о радно-правном статусу у овој агенцији, али да није било притужби на њен незаконит рад, због чега закључује да ОБА квалитетно и добро ради.


Према његовим ријечима, законски оквир за парламентарни надзор над ОБА је добар и усаглашен је са законима европских земаља.

"У овом тренутку законски оквир треба доградити у подручју привредне заштите, односно заштите података о привредној дјелатности", рекао је Околић прецизирајући да прије свега мисли на телеком оператере и индустријску дјелатност.

У изјави медијима у паузи јавне трибине о парламентарном надзору над радом обавјештајно безбједносних служби, која се данас одржава у Сарајеву, Околић је истакао да је потребно хитно законски ставити под контролу свакога ко може у било ком виду злоупотријебити телекомуникације.

Говорећи о јавним трибинама, које су, осим у Сарајеву одржане у Бањалуци и Зеници, Околић је рекао да је њихова сврха да се јавност упозна са радом парламентарне комисије и самим пословима ОБА.

"Грађане треба информисати тако да не угрозимо безбједност рада Агенције, а да им истовремено дамо довољно информација", објаснио је предсједавајући Комисије за надзор над радом ОБА.

Околић је подсјетио да је суштина рада Комисије да се не дозволи незаконит рад ОБА.

"Било је у прошлости незаконитог рада обавјештајно-безбједносних служби, што се претворило у одређене афере, због чега и постоји демократски парламентарни надзор над њима, јер оне раде тајно, а чим неко ради тајно, под тим плаштом може да злоупотријеби своја овлаштења и прекрши основна људска права", објаснио је Околић.

Јавну трибину "Парламентарни надзор над радом обавјештајно-безбједносних служби" организовала је Заједничка комисија за надзор над ОБА БиХ уз помоћ Норвешке.

На трибини су, уз чланове Комисије, учествовали амбасадор Норвешке Јан Брату, професори и студенти Факултета криминалистичких наука и Правног факултета из Сарајева те Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву, представници обавјештајно-безбједносног сектора у БиХ, невладиног сектора и међународних организација у БиХ.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog