Republika Srpska

Цветковић: Добићемо и руски кредит

БЕОГРАД - Премијер Србије Мирко Цветковић рекао је да су завршени разговори о 200 милиона долара руског кредита за финансирање буџетског дефицита Србије, с тим што прије повлачења новца споразум о том зајму морају да ратификују парламенти Србије и Русије.


"Вредност кредита за финансирање буџетског дефицита је 200 милиона долара, а каматна стопа је око 3,6 одсто, односно доларски либор плус 2,95 процентних поена. То је најповољнији кредит, ако се изузму кредити од међународних финансијских институција", рекао је Цветковић.

Он је рекао да, ако се покаже да је било неправилности у раду на основу извјештаја ревизора о трошењу буџета, свако треба да одговара за своје поступке, а одговорни да иду у затвор.

"Ненаменско трошење средстава је кривично дело и ако се испостави да је тога било, одговорни ће за морати да иду у затвор", рекао је Цветковић за београдски магазин "Економист", говорећи о недавном извјештају Државне ревизорске институције о буџету за 2008. годину.

Он је навео да је, укупно посматрано, буџет остварен у оквиру који је изгласала Скупштина и није било трошења ван тих лимита.

"Да ли је било ненаменског трошења унутар одређених позиција, то ћемо видети, па и ако се утврди да постоји прекршај који има елемента кривичног дела нико неће бити поштеђен", рекао је Цветковић.

Цветковић је рекао да ни наредне године неће бити проблема с финансирањем буџетског дефицита јер су средства обезбијеђена.

На питање да ли је страх привредника због осцилација курса оправдан, Цветковић је рекао да нема потребе за било каквом нервозом.

"Наше девизне резерве су веће него икад и номинално и релативно, у односу на дефицит текућег рачуна плаћања и просечну вредност увоза", навео је он.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog