Društvo

Награде најбољим иноваторима из Српске и Србије

БЕОГРАД - Најбољи иноватор у 2009. години из Републике Српске jе тим "Енергија" за иновацију алтернативне енергије за напајање базних станица.


 

Побједник из Србије је тим "Тајфун" који је приказа симулатор у стварном времену, који омогава убрзану обуку особља и обављање иначе скупих и опасних истраживања.

Финалном такмичењу и проглашењу побједника у технолошким иновацијама, које је одржано у студију Радио-телевизије Србије, присуствовао је и министар науке и технологије РС Бакир Ајановић, као члан жирија на чијем челу је био потпредсједник Владе и министар науке Србије Божидар Ђелић.

Проглашењу побједика присуствовао је и помоћник министра науке и технологије РС Гордан Вукелић, који је прогласио побједнике из РС у обједињеним категоријама Реализоване иновације и Енергетска ефикасност.

Побједнику из Српске, тиму "Енергија", чији је вођа Драган Тешић, за прво мјесто припала награда од 13.000 КМ.

Друго мјесто и награда од 9.500 КМ припала је тиму "Љекобиље", који предводи Слободанка Чомић, за увођење у органску производњу и плантажирање садница смиља.

Треће мјесто и награду од 7.000 КМ освојио је тим "Бонем", на челу са Марком Добрњцем, за иновацију соларни колектор.

Из Србије прво мјесто и два милиона динара припало је новосадском тиму "Тајфун" за симулатор у стварном времену, који омогућује скраћену обуку особља, као и да се изврше скупа и опасна истраживања и то ван лабораторијских услова.

Осталих пет мјеста и четири милиона динара подијелили су тим "Вебинар" на другом мјесту за софтвер интерактивног учења преко интернета, тим ДМС на трећем мјесту за софтвер који побољшава дистрибуцију електричне енергије.

На четвртом мјесту је тим Гопее за лаки бетон који штеди топлотну енергију до 30 одсто, на петом мјесту је тим "Молекул" за синтезу активних материја отрова за пацове, глодаре, мишеве и на шестом мјесту је тим «Биофизика» за иновацију умагнетотерапији, која омогућава обнову тврдих и меких ткива и регенерацију хрскавице.

Такмичење за најбољу технолошку иновацију у Српској и ове године је одржано у заједничкој организацији са Србијом.

Организатори овог значајног такмичења у Србији су Министарство за науку и технолошки развој, Факултет техничких наука из Новог Сада, Привредна комора Србије и Радио-телевизија Србије, а у РС Министарство науке и технологије и Агенција за развој малих и средњих предузећа РС.

Овај пројекат пружио је шансу свим физичким и правним лицима да квалитет својих, технолошки заснованих, пословних идеја и иновација провере и упореде у односу на друге.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog