Politika

Живковић: Инцко по мјери Бошњака

САРАЈЕВО - Одлука високог представника у БиХ Валентина Инцка о продужењу мандата страним судијама и тужиоцима у БиХ који раде на предметима ратних злочина на још три године договорена је с бошњачким политичарима рекао је предсједавајући Представничког дома парламента БиХ Милорад Живковић.


По њему, она је повезана и са скандалозном одлуком о обустављању истраге у предметима "тузланска колона" и "Брадина",  а уједно и наставак политике великих сила које излазе у сусрет Бошњацима да направе државу по својој мјери.

"Та политика мора престати, ако желе да БиХ има будућност'' - рекао је Живковић, истакавши да је немогуће направити државу само по жељи и вољи једнога народа.

Повратак почетном Дејтону и враћање позиције на почетак, сматра он, било би добро за прављење нове БиХ, по мјери свих народа овдје.

Живковић је истакао да актуелна дешавања у БиХ најбоље може објаснити изјава бошњачког ратног лидера Алије Изетбеговића, који је за Дејтонски споразум рекао да је неправедан за Бошњаке и да га он сам неће поштовати.

Он сматра да је међународна заједница направила немогућу државу, на насилан начин испињавањем жеља само једног народа.

''Друга два народа не осјећају се добродошли у овој земљи. Њима се каже да ова земља припада само једном народу, а да они требају да траже негдје другдје своју будућност. Та формула нас је гурнула и у несрећни сукоб. Очигледно је да неко жели да се поново деси рат'', рекао је Живковић.

Он је истакао да му је жао што Европа користи Србе и Хрвате као таоце у борби против ислама, истакавши да је очигледно да не жели јаку муслиманску државу на овим просторима, али да, с друге стране, Србима и Хрватима није стало да у интересу ЕУ буду таоци у сопственој држави.

Високи представник Валентин Инцко у понедјељак је донио одлуку о продужетку мандата на три године страним судијама и тужиоцима у Суду и Тужилаштву БиХ који раде на предметима ратних злочина, као и о останку страних судија и тужилаца који раде на предметима организованог криминала и корупције у функцији савјетника, упркос оштром противљењу власти РС.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog