Politika

Тришић-Бабић: Алкалај води политику по свом ћеифу

БАЊА ЛУКА - Министар иностраних послова БиХ Свен Алкалај на своју руку креира спољну политику и жели пошто- пото да спријечи да у Савјету безбједности УН испед заставе БиХ сједи и један Србин, изјавила је замјеник министра иностраних послова Ана Тришић-Бабић.


"Ово чланство у Савјету безбједности УН искључиво ће бити искориштено за промоцију једног човјека и једне странке", рекла је Ана Тришић-Бабић коментаришући то што још није акредитован нико од Срба у делегацији за Савјет безбједности УН.

Она је подсјетила да је уставна обавеза Предсједништва БиХ да креира спољну политику и да усаглашава имена, а не да то, на своју руку, чини Алкалај.

Тришић-Бабић сматра да ће члановима ове делегације то бити одскочна даска која ће им давати могућност да што чешће путују у Њујорк под плаштом несталног чланства у Савјету безбједности УН, а да тамо раде потпуно другачије, да лобирају за неке другачије интересе.

За сада су потврђене двије акредитације, Ивану Барбалићу и Мирсади Чолак, док је мјесто у делегацији за Савјет безбједности УН, које треба да припадне Србима, још упражњено, а рок за акредитовање трећег члана ближи се крају.

Алкалај је доставио акредитиве генералном секретару УН Бан Ки Муну у којима се тачно наводи ко је у име БиХ задужен за рад у Савјету безбједности од 1. јануара 2010. године када БиХ постаје нестална чланица Савјета безбједности.

О садржају акредитива које је Алкалај доставио УН нико ништа не зна ни у Предсједништву, ни у Министарству иностраних послова БиХ. Ана Тришић-Бабић изјавила је да је дала своје приједлоге, али да не зна да ли ће их министар уважити.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog