Društvo

РС: За 11 мјесеци без посла остало 19.000 радника

ПАЛЕ - Директор Завода за запошљавање Републике Српске Бошко Томић рекао је да је за једанаест мјесеци ове године без посла остало око 19 000 радника, од којих је 7 359 технолошки вишак, 4 956 због престанка рада на одређено вријеме, 3448 због споразумног раскида, а остали по другим основама.


Томић је истакао за да је за 11 мјесеци ове године запослено 21 077 лица, а прошле године за исти период 28 542, што је за 7 465 лица мање.

Он је нагласио да је административна стопа незапослености у 2008. години била 33,91, а анкетна 20,5, док је у марту 2009. године административна стопа била 35,12, а у септембру 36,05, док је анкетна била 21,4.

Томић је појаснио да се анкетна стопа ради на основу стварних процјена на терену, а административна је чисто математичка и израчунава се од броја запослених и незапослених, при чему се не узима у обзир да ли неко ради на "црно" или ради још неки посао, тако да је анкетна стопа ближа реалности од административне.

"Да није било подстицајних мјера Владе Српске у економској кризи - како за кожарску, тако и за текстилну индустрију и подстицаја у запошљавању, ова стопа би била још негативнија", истакао је Томић и додао да је охрабрујуће што није дошло до већег повећања стопе незапослености.

Он је напоменуо да се на евиденцији Завода закључно са новембром налази 143 305 незапослених лица, од којих је највише квалификованих радника: 53 600, неквалификованих 40 000, са средњом стручном спремом 35 000, док је са високом стручном спремом 4 814 лица.

Према његовим ријечима, у поређењу са претходном годином може се констатовати да је у новембру 2008. године било за 11 207 незапослених лица мање него у овој години, а у односу на октобар за 1 300 лица више.

"Дошло је до благог повећања броја незапослених лица, што је утицај економске кризе која влада у свијету и која није ни нас заобишла“, нагласио је Томић.

Он је појаснио да лица која су остала без посла не својом кривицом и која имају најмање осам мјесеци непрекидног рада или 12 мјесеци у периоду од 18 мјесеци трајања остварују право на новчану накнаду у трајању од три до 12 мјесеци зависно од висине стажа.

По том основу је Завод, како је рекао, на мјесечном нивоу у овој години имао од 850 до 1 500 лица што изискује додатна материјална средства.

Директор Завода за запошљавање Срспке нагласио је да добар дио средстава одлази на ове новчане накнаде, а онда не остаје довољно средстава са којима би могли да се баве активном политиком запошљавања, због чега је Влада Републике Српске, осим програма од 8,2 милиона за запошљавање демобилисаних бораца, повратника и приправника, издвојила и четири милиона за исплату новчаних накнада лица која су не својом кривицом остала без посла у овој години.

"У супротном не бисмо били ликвидни и не бисмо могли на мјесечном нивоу да исплатимо новчану накнаду“, рекао је Томић.

Он је појаснио да се тренутно ради на измјенама Закона о запошљавању који ће се сада звати закон о посредовању у запошљавању, тако да се очекује да ће он бити нешто боље уређен и говориће о улози Завода која је веома битна.

Када је ријеч о подстицајним мјерама, Томић је подсјетио да је у овој години Влада заједно са Заводом за запошљавање издвојила више од 7,5 милиона за запошљавање 1 200 приправника са високом стручном спремом. Програм је реализован у цијелости и сви приправници су нашли радни ангажман, а један број их је завршило радни стаж и моћи ће да конкурише на друге послове.

Он је нагласио да ће Завод крајем године имати праву информацију колико их је након завршеног приправничког стажа остало и даље да ради, колико их је нашло нови посао, а колико још тражи посао.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog