Politika

Тања Фајон подржава ЕУ кандидатуру Србије

БЕОГРАД – Посланик Европског парламента и извјестилац ЕП за визну либерализацију за Западни Балкан Тања Фајон изјавила је данас да подржава „српске власти да поднесу кандидатуру за чланство у Европској унији.


 

Фајонова каже да Србија може поднијети кандидатуру већ у наредних неколико дана, и додаје да за то постоји подршка више од 20 држава чланица Европске уније.

„Србија је добила пуно добрих вијести из Брисела последњих недеља и увјерена сам да ће власти у Београду знати који је прави тренутак за подношење кандидатуре”, рекла је Фајонова новинарима у паузи регионалне конференције „Западни Балкан ка белој шенгенској листи”, који се одржава у Палати Србија.

Потпредсједник Владе Србије за европске интеграције Божидар Ђелић изјавио је такође да Србија озбиљно разматра могућност подношења кандидатуре, истакавши да ће веома брзо бити донијета одлука када ће се Србија формално обратити Бриселу са подношењем захтјева за чланство.

„Србија се спрема да буде земља која ће веома брзо прећи пут од подношења захтева за чланство до добијања формалног статуса кандидата”, нагласио је Ђелић.

Он је додао да је разлог за то чињеница да је Европска комисија одлучила да призна као примјену прелазног трговинског споразума све што је Србија радила од почетка 2009. године.

„Србија ће веома брзо испуњавати све услове који су пред нама да би могла да дође до статус кандидата”, нагласио је Ђелић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog