Republika Srpska

Министарство пољопривреде помаже сточарство

БАЊА ЛУКА - Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, исплатом премија пољопривредним произвођачима за узгој висококвалитетних приплодних грла, даје снажну подршку развоју модерног сточарства.


"Крајњи циљ ових мјера је долазак до квалитетног приплодног подмлатка и квалитетних грла стоке за максимално квалитетну производњу у руралним подручјима и новац намијењен за то треба да дође онима којима он и припада, како би у узгоју имали најквалитетнији сточни фонд", рекао је помоћник министра за пољопривреду и рурални развој Зоран Ковачевић на конференцији за новинаре у Бањој Луци.

Он је прецизирао да је ресорно Министарство ове године примило 2.152 захтјева пољопривредника за исплату премија за узгој 5.109 висококвалитетних приплодних јуница, од чега су одобрене премије за вјештачко осјемењавање укупно 3.276 грла.

Ковачевић је додао да је Министарство примило и 336 захтјева пољопривредника за исплату премија за овце, те да су одобрена средства за укупно 10.932 грла.

Предсједник Ветеринарске коморе РС Синиша Гатарић упозорио је да одређени број сточара не испуњава услове за добијање премија за узгој стоке, јер је ријеч о генетски лошем потенцијалу, старим грлима и због неадекватне исхране и узгоја приплодних потенцијалних приплодних грла.

"Генетски и биолошки капацитет тих грла не може да постигне максимум у производном циклусу и због тога је Министарство и ставило лимит за добијање премија за таква грла", прецизирао је Гатарић.

Директор Агенције за узгој и селекцију у сточарству Младен Стојановић рекао је да ће фармери убудуће морати да се навикну да воде матичну евиденцију и идентификацију свог сточног фонда, наглашавајући да је до сада проблем био у уситњености господарстава, али и у недовољној едукацији сточара.

Он је додао да Агенција тренутно припрема показатеље о реализацији активности које су биле планиране за ове годину и на изради програма за наредну, који ће ових дана бити достављени, не само надлежним институцијама, него и заинтересованим пољопривредним произвођачима у РС.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog