Društvo

У Београду ватромет због укидања виза

БЕОГРАД - Ватрометом над Београдом синоћ је обиљежен пад "визног зида" за грађане Србије, а група од 50 грађана је минут послије поноћи први пут из Србије отпутовaла у седмодневну посјету ЕУ.


Свечани испраћај ове групе заслужних грађана из свих дијелова Србије који никада раније нису посјетили неку од држава ЕУ, а које је предводио потпредсједник Владе Србије Божидар Ђелић, приређен је у Скупштини града Београда.

Ови грађани, који су задужили заједницу, без виза су, о трошку државе, отпутовали у Брисел, а потом ће у Берлин, Рим и Париз.

Са београдског аеродрома испратили су их амбасадори земаља чланица ЕУ у Београду.

Такође, група од око 300 грађана, које је предводио министар иностраних послова Србије Вук Јеремић, без виза је прешла гранични прелаз Хоргош и отишла у Мађарску.

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић и правде Снежана Маловић присуствоваће данас прослави и симболичном преласку граничног прелаза са Мађарском, Хоргош-Реске.

Потом ће министри унутрашњих послова Србије и Мађарске потписати протокол о реадмисији, а затим у сједишту граничне полиције у Сегедину одржати састанак двије билатералне делегације.

Визна изолација је у протеклих 15 година грађане Србије коштала око 500 милиона евра, колико су до сада платили добијање виза.

У Србији, према истраживањима, 70 одсто младих никада нису били ван граница Србије.

Осим за грађане Србије, визна либерализација од данас је на снази и за грађане Црне Горе и Македоније.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog