Društvo

Драган Васиљковић поново пред судом

СИДНЕЈ - Врховни суд аустралијске државе Нови Јужни Велс утврдио да је бивши командант специјалних снага у Републици Српској Крајини Драган Васиљковић, познатији као "Капетан Драган", починио ратне злочине, да је одговоран за мучења и силовања несрпског становништва и да је одобрио масакр у Книну.


Влада Аустралије захтјева да суђење Васиљковићу буде одржано у тој земљи уколико не буде могао да буде изручен у Хрватску.

Високи суд Аустралије размотриће ранију одлуку Федералног суда према којој Васиљковић не треба да буде изручен у Хрватску, јер тамо не би имао праведно суђење, пише лист "Аустралијен".

Васиљковић је оцијенио ову пресуду као срамотну, те је најавио жалбу.

Васиљковић је као четрнаестогодишњак емигрирао у Аустралију, гдје је служио у резервним јединицама аустралијске војске. Почетком 1990-тих година вратио се у тадашњу Југославију.

Овај аустралијски држављанин рођен у Београду ухапшен је у јануару 2006. године, на основу потјернице коју је издала Хрватска, која га је осумњичила за убиства хрватских цивила у Републици Српској Крајини од 1991. до 1995. године.

Капетан Драган пуштен је из притвора 4. септембра, након што је прошао рок да влада Аустралије уложи жалбу на одлуку Федералног суда да не буде изручен у Хрватску

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog