Svijet

Разговори опет у кризи

КОПЕНХАГЕН - Разговори о климатским промјенама на конференцији УН у Копенхагену запали су данас у кризу, након што су неке земље у развоју одбациле план који су синоћ саставили амерички предсједник Барак Обама и државе које остварују брз привредни раст.


Државе, међу којима су Венецуела, Судан и Тувалу, саопштиле су да се противе договору који су на самиту постигле САД, Кина, Индија, Јужноафричка Република и Бразил.

Завршна рунда разговора, којом је ноћас предсједавао дански премијер Ларс Локе Расмусен, била је обиљежена веома бурним наступима.

За усвајање споразума потребна је подршка свих земаља, а Британија је саопштила да би неуспјех блокирао фондове који су намијењени сиромашним земљама у борби против загријавања планете.

Противници документа кажу да план, који поставља границу од највише два степена Целзијуса загријавања планете у односу на прединдустријско доба, није довољно добар. Документом је предвиђено да земље у развоју од 2020. године добијају годишњу помоћ од 100 милијарди долара.

Судански делегат изјавио је да би овај план у Африци имао ефекат какав је постигао холокауст у Њемачкој, јер би изазвао додатне поплаве, суше, пјешчане олује и пораст нивоа мора.

"Поређење са холокаустом у овом контексту је достојно презира", рекао је главни шведски преговарач Андерс Туерсон.

Британски министар спољних послова Дејвид Милибанд апеловао је да делегати прихвате план "или фондови који су описани у одлуци неће постати оперативни", што би, како је оцијенио, нанијело штету људима широм свијета.

Разговори који су са спорадичним прекидима трајали цијеле ноћи прекинути су око осам часова, у тренутку када се дански премијер Расмусен припремао да објави да документ не може бити усвојен.

Остале земље, укључујући чланице ЕУ, Јапан, те представнике Афричке уније и Савеза малих острвских држава апеловали су да делегати усвоје план као нацрт УН за акцију у борби против климатских промјена.

Услов да било који документ постане споразум УН јесте да га једногласно подржи свих 193 земаља које учествују у разговорима. Уколико се неке државе буду и даље противиле, биће усвојен необавезујући документ који ће имати подршку држава које заједно емитују тек нешто више од половине емисија штетних гасова.

Прије одласка из Копенхагена, Обама је рекао да је овај договор полазна тачка, те да је напредак остварен тешко, али да није довољан.

Шеф кинеске климатске делегације Сије Женхуа изјавио је да је "састанак донио позитиван резултат" и да "сви треба да буду задовољни".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog