Politika

Маjкићева: Кресо и Барашин су криви за останак страних судија

БАЊА ЛУКА - Замјеник предсједавајућег Дома народа парламента БиХ Душанка Мајкић изјавила је да су предсједница Суда БиХ Медџида Кресо и главни тужилац БиХ Милорад Барашин криви за неиспуњавање услова за одлазак страних судија и тужилаца.


Она је додала да је страшно то што Кресо и Барашин подржавају одлуке високог представника Валентина Инцка о продужењу мандата страним тужиоцима и судијама у БиХ, истакавши да то говори о њиховој неспособности.

"Да ли то значи да они нису у стању да раде свој посао и да нису спремни да преузму одговорност? Кресо и Барашин су криви за неиспуњавање услова за одлазак страних судија и тужилаца", рекла је Мајкићева.

Она сматра да ће се Кресо, Барашин и њихови сарадници скривати иза страних кадрова у правосуђу БиХ.

"Међународни савјетници ће да утичу на доношење свих одлука, а јавно ће се појављивати домаће судије и тужиоци. То ће бити невиђен преседан у историји правосуђа", рекла је Мајкићева.

Она је оцијенила да су Кресо и Барашин криви и за то што су Тужилаштво и Суд БиХ постале политичке институције.

"Знамо врло добро колико је изречено пресуда Србима, а колико Бошњацима за ратне злочине. Зато Барашин добија аплаузе у Сарајеву, а у Бањалуци и РС се стиде за њега. Дакле, сва прича о наводној независности правосуђа пада у воду", нагласила је Мајкићева.

Она је оцијенила је да високи представник у БиХ својим, како је навела, катастрофалним одлукама ствара хаос у БиХ, истакавши да су врхунац бесмислених потеза акти о нелегалном продужењу мандата страним судијама и тужиоцима у БиХ којим се земља уводи у неизвјесност.

"Сада је сасвим сигурно да ће стране судије и тужиоци који ће нелегално наставити да раде у правосуђу БиХ у функцији савјетника извршавати наредбе ОХР-а", истакла је Мајкићева.

Она сматра да Инцко овим одлукама није учинио ништа што би помогло БиХ, пошто су у правосуђу БиХ остале најгоре стране судије и тужиоци, који немају гдје да оду, док су њихове колеге које су увидјеле да немају подршку грађана ове земље одавно отишли.

Мајкићева је нагласила да треба учинити све да странци оду из земље, како би се заштитио правни систем Републике Српске и БиХ.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog