Politika

Jeремић: Има још много да се уради

БЕОГРАД/РЕСКЕ - Министар спољних послова Србије Вук Јеремић, који је са групом грађана тачно у поноћ без визе прешао границу Србије и Мађарске, рекао је да је Србија од данас много ближа ЕУ, али да је остало још много посла да се уради.


Јеремић је потврдио да ће Влада Србије на данашњој сједници донијети одлуку о датуму подношења кандидатуре за пуноправно чланство у ЕУ.

"Србија ће сигурно бити чланица ЕУ. Не бих да лицитирам са датумом подношења кандидатуре, али ће то бити врло брзо", рекао је Јеремић.

Он је поновио да визна либерализација није побједа само државних институција, него и свих грађана Србије.

"Србија ће од 19. децембра бити за корак ближе ЕУ, али посао није готов и остало је још много тога да се уради", рекао је Јеремић.

Он сматра да је 19. децембар важан за све грађане Србије, јер ће се, послије 20 година чекања на овај дан, они сада осјећати као сви слободни Европљани.

Грађани Србије, Црне Горе и Македоније од поноћи могу без виза да путују готово по читавој Европи.

Визе неће бити потребне ни за четири земље које примјењују шенгенска правила, а нису чланице ЕУ: Исланд, Норвешка, Швајцарска и Лихтенштајн.

Без виза неће моћи да се путује у Велику Британију и Ирску, јер те државе иако су чланице ЕУ нису дио Шенгенског споразума.

За српске држављане неће бити потребне визе ни за путовања у Бугарску, Румунију и Кипар.

Ове земље су чланице ЕУ, али формално још нису дио "шенгенског простора" јер нису испуниле све потребне услове, али поштују и спроводе одлуке ЕУ.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog