Republika Srpska

Добој: Сјетва подбацила за осам одсто од планираног

ДОБОЈ - На подручју општине Добој током прољећне и јесење сјетве засијано је укупно 13 995 хектара обрадивог земљишта или осам одсто мање од планираног, наводи се у информацији Одјељења за привреду ове општине.


Током прољећне сјетве засијано је 9 834 хектара, од чега највише - 79 одсто кукурузом, а током јесење 4 161 хектар земљишта, највише пшеницом - 73 одсто. Просјечно остварени приноси кукуруза били су шест тона по хектару, а пшенице 3,8 тона по хектару.

У односу на остварену сјетву 2008. години, у овој години је у прољећној био пораст сјетвених површина под кукурузом за девет одсто, кромпиром и осталим поврћем за шест одсто, а у јесењој су смањене сјетвене површине под пшеницом за 30 одсто.

За остварење овогодишње прољећне и јесење сјетве укупно је утрошено 3 700 тона разних сјемена, 9 500 тона минералног ђубрива, 42 тоне разних заштитних средстава и 685 тона погонског горива Д-2.

Пољопривредним произвођачима општине Добој за интензивнију производњу проблем је дотрајала механизација, која је ове године нешто ублажена подстицајним средствима Владе Републике Српске и Министарства за пољопривреду за набавку пољопривредне механизације у висини од 10 одсто за сваку купљену машину.

У општини Добој, од 34 691 хектара укупне површине обрадивог земљишта, 27 250 хектара су оранице и баште, од чега се просјечно годишње засије разним пољопривредним културама око 16 00 хектара или 47 одсто.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog