Svijet

Папа Пије 12ти на два корака од беатификације

ВАТИКАН - Папа Бенедикт Шеснаести потврдио је данас указ о признавању "херојских врлина" контроверзног папе из времена Другог свјетског рата Пија Дванаестог, што значи да он у будућности може бити проглашен за свеца.


Јеврејске групе оптужиле су Пија да је игнорисао холокауст и затражиле од папе да замрзне овај процес док се не проучи још докумената о Другом свјетском рату.

Бенедикт је одобрио Пијев статус "велечасног", што значи да су преостала још два корака до његове беатификације.

Папа Бенедикт потврдио је статус велечасног и свом претходнику на челу Католичке цркве Јовану Павлу Другом, саопштио је Ватикан.

Бенедикт је покренуо процес беатификације Јована Павла само два мјесеца послије његове смрти 2005. године, а ова процедура обично траје деценијама или вијековима.

Посљедња фаза беатификације јесте доказ о чуду, обично у форми медицинског изљечења без научног објашњења, које разматра неколико комисија.

У случају Јована Павла, разматра се случај француске часне сестре која је излијечена од Паркинсонове болести 2005. године.

Коментатори дешавања у Ватикану очекују да ће папа Бенедикт потврдити проглашење Јована Павла у априлу сљедеће године, на двогодишњицу његове смрти, или у октобру, на годишњицу његовог ступања на чело Католичке цркве 1978. године.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog