Svijet

У сусрет Нобелу: Сенат САД предложио војни буџет од 636 милијарди

ВАШИНГТОН - Амерички Сенат усвојио је данас приједлог закона о војном буџету од 636 милијарди долара, који обухвата трошкове ратова у Ираку и Авганистану.


Приједлог је усвојен са 88 гласова "за" и десет "против" и послат на потписивање предсједнику Бараку Обами. Представнички дом усвојио је приједлог закона прије три дана.

Овим средствима покривене су операције Пентагона до 30. септембра 2010. године. Аналитичари сматрају да 128 милијарди долара предвиђених за ратне мисије неће бити довољно за реализацију Обаминог плана о слању додатних 30 000 војника у Авганистан.

Приједлог војног буџета представља дјелимичну побједу за Обаму и министра одбране Роберта Гејтса, који су се залагали за гашење појединих оружаних програма.

Конгрес је укинуо финансирање програма борбеног авиона "Ф-22" компаније "Локид Мартин", као што је Обама тражио, и издвојио средства за још десет "Боингових" траспортних авиона "Ц-17", по цијени од 2,5 милијарди долара, на захтјев Пентагона.

Конгрес је овим окончао рад на буџету за фискалну годину која је почела 1. октобра. Укупна вриједност предложеног буџета за све програме, не рачунајући економски стимулациони пакет од 787 милијарди долара, већа је за 4,1 одсто од прошлогодишњег буџета.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog