Društvo

Крајина још под снијегом, а до кад ће - не зна се

БАЊА ЛУКА - У Крајини од јутрос до 13.00 часова пало је између 10 и 20 центиметара новог снијега на постојећи сњежни покивач од око 25 центиметара, потврдио је синоптичар у Хидрометеоролошком заводу РС Александар Пајовић.


"Ово је изузетно велика количина сњежних падавина, а несмањеним интензитетом снијег и даље пада, премда по нашим прогнозама, он треба да јењава у поподневним часовима, јер се ваздушна маса креће према истоку", појаснио је Пајовић.

Према његовим ријечима, оваква мећава у Бањој Луци се "одавно не памти", а врло ниске температуре, које су у Бањој Луци минус девет степени Целзијуса, додатно усложњавају ситуацију.

Технички директор градског предузећа "Чистоћа" Милан Плавшић рекао је да су све расположиве екипе и механизација од јутарњих часова на терену и одржавају проходнима саобраћајнице у првој градској зони, за које су задужени.

Из Центра за обавјештавање је речено да је у граду саобраћај мањег интензитета и да градски аутобуски саобраћај функционише по редовном возном реду.

Мећава и у Приједору

На подручју Приједора густи снијег интензивно пада, а ниске температуре додатно отежавају рад зимским службама које покушавају одржати проходност саобраћајница.

На свим путевима има угаженог снијега, а у појединим дијеловима града и леда прекривеног новим слојем снијега.

Према подацима приједорске Хидрометеоролошке станице до 10.00 часова пало је девет центиметара снијега, тако да је у граду сњежни покривач дебео око 20 центиметара.

Температура је јутрос износила минус 14, а тренутно је минус осам степени Целзијусових.

''На овако ниским температурама со не дјелује, тако да коловозе на којима има угаженог снијега посипамо абразивним материјалом'', рекао је шеф зимске службе у предузећу ''Приједорпутеви'', Дарко Радаковић.

Он је навео да су екипе на терену и да згрћу снијег са магистралних и регионалних путева, али им смањена видљивост додатно отежава рад, због које се и возачи упозоравају на максималан опрез.

Драган Петровић из зимске службе ''Комуналног предузећа'' навео је да на ужем подручју града тренутно раде два возила, као и два мала трактора, али да је то недовољно како би колико толико одржали градске улице и тротоаре проходнима.

Локалне и некатегорисане путеве одржавају два приватна предузећа и приоритет у чишћењу су они путни правци којима саобраћају аутобуси.

На подручју Приједора дужина локалних и некатегорисаних путева је око 200 километара, а улица 80 километра.

''Приједорпутеви'' одржавају магистралне и регионалне путеве на подручју регије укупне дужине око 400 километара.

Дежурни диспечер у приједорској ''Електродистрибуцији'' Зоран Мацура рекао је да су тренутно потрошачи из Малог и Великог Паланчишта без струје, те да су екипе на терену и да врло брзо очекују да ће отклонити квар.

''С обзиром на сњежне падавине, можемо бити задовољни садашњим стањем у снабдијевању струјом", додао је Мацура.

Кнежево без струје

Поједини дијелови општине Кнежево и даље немају електричну енергију због снијега који стално пада и изазива нове кварове на водовима, а због чега екипе електродистрибуције нису у могућности да стабилизују ситуацију.

Према информацијама из електродистрибуције, без струје су мјештани који се напајају са далековода према Имљанима, односно Голог Брда и свих заселака у Мјесној заједници Имљани.

Далековод према Ћуковцу већим је дијелом без напона, па су у мраку и становници Кутића, Ђурашиновића, Ћуковца, Бркића, Видовог Врела и Марјановића.

Проблем са испоруком струје на подручју општине Кнежево, посебно у Имљанима, присутан је већ десетак дана, односно од првих сњежних падавина, када је тотално прекинута испорука струје.

Чести су прекиди испоруке струје и када је ријеч о градском дијелу општине, због чега долази и до честих кварова електричних уређаја.

Метеоролози су престанак падавина најавили за уторак.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog