Društvo

УНДП: Свака пета породица у БиХ испод границе сиромаштва

БАЊА ЛУКА - Посљедњи подаци Развојног програма Уједињених нација /УНДП/ показују да, упркос стабилном економском расту током протекле деценије, готово једно од пет домаћинстава у БиХ живи испод границе сиромаштва.


"Најновији подаци показују висок ниво сиромаштва домаћинстава у којима је глава домаћинства /по радном статусу/ пензионер /19,5 одсто/, незапослена или особа која тражи посао /23,4 одсто/, домаћица /25,5 одсто/ или особа с инвалидитетом /44,4 одсто/", наводи се у најновијим брошурама Развојног програма УН.

"Независне новине" у сутрашњем броју наводе да и чланови невладиног сектора, чији је приоритетни смјер дјеловања заштита потрошача, сматрају да је "срамотно" да у земљи у којој је све више гладних неки немају начина да дођу до бесплатног оброка.

"Истинити подаци, без икаквог 'кризирања', гласе да око 48 одсто становништва у БиХ живи у зони сиромаштва, док је 18 одсто испод линије која означава критично сиромаштво. Такве процјене су дале све релевантне институције које се баве статистиком", рекао је секретар Удружења за заштиту интереса потрошача БиХ Месуд Лакота.

Он је навео да у БиХ 50 одсто пензионера прима мјесечно свега 320 КМ, те да је у БиХ око пола милиона незапослених, што је довољно релевантан доказ да је јавна кухиња у сваком граду пријеко потребна.

Према његовим ријечима, има и оних којима је потребан бесплатан оброк, али због поноса, емоција и стида, не могу скупити храбрости, односно "падати тако ниско" да траже милостињу.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog