Politika

Ни Турска не може направити свебошњачку коалицију

САРАЈЕВО - Турски премијер Тајип Ердоган требало је да предводи тајни састанак лидера СДА Сулејмана Тихића, Странке за БиХ Хариса Силајџића и СДП-а БиХ Златка Лагумџије, чији је циљ био приближавања ставова бошњачких политичких странака у БиХ с намјером формирања свебошњачке коалиције.


Састанак, који је требало да буде одржан у прошли четвртак у Турској, је пропао, јер се позиву одазвао само Силајџић.

Лидер Странке за БиХ рекао је да Турска попут других земља има право да изрази подршку процесима у БиХ.

"Треба да се зна да овдје Турска има утицаја, да ће га имати и да је то сасвим легитимно, јер је Турска земља и држава барем онолико колико су и остале, које овдје покушавају остварити утицај и ријешити овај проблем", рекао је Силајџић.

Он је рекао да је током његове посјете Турској било говора и о БиХ, али да идеја о помирењу ставова три бошњачке политичке партије не постоји, иако не спори снажну жељу Турске да приближи домаће политичаре.

Лидер СДА одбио је позив, јер сматра да састанци те врсте нису рјешење за БиХ.

"Сматрам да политички разговори треба да се обављају у БиХ, а не у Београду, Загребу, Анкари или неком другом мјесту. За нас, за господина Лагумџију и Силајџића, била је добра прилика Бутмир", рекао је Тихић.

Предсједник СДП-а БиХ рекао је да је након позива турског амбасадора на састанак закључио да такав скуп није за њега и да чини штету управо Бошњацима.

"Било какав састанак у којем би предсједник СДП-а сједио и правио лажна сијела националног јединства у ситуацији кад је ова земља подијељена на двије земље, не долази у обзир. Да ја сједим с људима који нису мој миље? Нема те земље на планети која ме тамо може одвести", рекао је Лагумџија.

Турску су због нове спољне политике критиковале европске земље, а незадовољство након посљедњег покушаја окупљања политичких лидера исказала је и америчка администрација.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog