Republika Srpska

Сајићка: еСрпска је показатељ информационог развоја

БАЊА ЛУКА - Република Српска заузела је у посљедњих неколико година водећу позицији у БиХ у области развоја информационог друштва, а као логичан сљед напретка и финални произвог електронске легислативе настао је портал "еСрпска", изјавила је шеф Бироа Владе РС за односе са јавношћу Вера Сајић.


"Ријеч је о јединственом интернет порталу јавне управе Српске, који обухвата информације из свих домена друштвеног живота, а који је намијењен грађанима, студентима, запосленим и оним који траже посао, домаћим и страним лицима, стручњацима и почетницима, односно свим оним којим је потребна тачна и доступна информација", навела је Сајићева.

Она је истакла да је циљ "еСрпске" да поједностави све процеуре на релацији грађанство - институције, убрзавање административно-управних процедура пред надлежним органима, побољшање постојећих пословних просеца у органима јавне ураве, повећање степена транспаретности функционисања јавне управе, као и унапређивање пословних процеса у Српској.

Према њеним ријечима, сви будући електронски сервиси на порталу еСрпска, подијељени су у двије категорије "грађани" и "привреда".

Сајићева је појаснила да категорија за грађане садржати водич кроз сва питања у домену заштите здравља, за запошљавање, породицу, путовања, социјалну заштиту, образовање, борце и цивилне жртве рада, саобраћај и возила, пензионере, личне финансије, права потрошача, правни поредак РС, информације из спорта и културе.

"Привредници ће имати податке о малим, средњим и великим предузећима, обавезама правних лица, туризму, пољопривреде, јавним набавкама, електронском пословању, подстицајима, извозу и увозу, те о раду и радним односима, однсоно правима запослених", прецизирала је Сајићева.

Она је додала да "еСрпска" представља прву фазу у изради инфромативног портала за грађане РС, а да слиједи пружање могућности коришћења електронских сервиса путем ПКИ инфраструктуре.

"Наш финални циљ, који уједно представља и трећу фазу развоја, јесте успостављање инфо-пултова на јавним мјестима, са директним приступом порталу `еСрпска`. Овим бисмо заокружили комплетан процес од идеје до могућности приступа порталу свим грађанима РС, што нас ставља раме уз раме са много развијенијим земљама ЕУ", закључила је Сајићева.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog