Svijet

Десет година кинеске власти у коцкарском рају

МАКАО – Бивша португалска колонија Макао данас прославља 10. годишњицу од како је поново под кинеским суверенитетом.


Макао је 400 година био португалска колонија, а 20. децембра 1999. враћен је Кини, и као и Хонгконг, има статус „Специјалне административне регије” што подразумијева високи степен аутономије у многим областима, изузев спољне политике и одбране.

У последњих пола вијека Макао је био најпознатији као „сумњиви коцкарски град”, са слабом економијом и зараћеним криминалним бандама које су сталним насиљем плашиле и тјерале туристе.

Међутим, од како је кинеска влада прије седам година стала на пут монополу локалних компанија и отворила врата америчким коцкарским кућама као што су Вин Ресортс, Лас Вегас сендс и МГМ мираџ, једино мјесто у Кини у коме је коцкање легално доживело је економски бум, а насиље се стишало.

Коцкарнице су ницале једна за другом, што је привукло коцкаре, претежно из унутрашњости Кине, а профит је почео вртоглаво да расте.

До 2006. ова енклава, мања од шестине америчког града Вашингтона, превазишла је Лас Вегас, познат као најпросперитетнији свјетски коцкарски центар.

Кинеска комунистичка власт претворила је Макао у коцкарску Меку.

„Одувјек је било јасно да је близина Макаоа Кини била веома корисна, али либерализација коцкарске индустрије је превазишла свачија очекивања... Макао је постао успјешна економска прича”, оцијенио је независни савјетник за туризам и коцкарске игре, Џонатан Галавиц.

Међутим, крајем 2008. коцкарска индустрија у Макау почела је да посрће због економске кризе и кинеских визних ограничења, што је успорило доток новца.

Зарада је опала, мултимилијардерски коцкарски пројекти су стали, а хиљаде радника је остало без посла.

Али, казина су успјела поново да се „поврате из мртвих”, највише захваљујући стимулативном економском пакету кинеске владе.

У октобру ове године, Макао је забиљежио свој најуспешнији месец икада, инкасиравши 1,59 милијарди долара у чистој заради, према владиним подацима.

Макао се тренутно прибојава велике конкуренције из Сингапура, у коме је планирано да наредних мјесеци буду отворена два велика казина, који би могли да одвуку најбогатије коцкаре, захваљујући којима локалне коцкарнице убиру велике приходе.

Аналитичари сматрају да је најбољи начин да се помогне Макауу да остане у игри, да се преиспитају и смање локалне коцкарске таксе.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog