Republika Srpska

Србија и Фијат: Стиже 100 милиона евра инвестиција

ТОРИНО - Предсједник Групе "Фијат" Серђо Маркионе најавио је да ће до краја године бити потписан анекс уговора којим ће бити финализиран аранжман са крагујевачком "Заставом" и да ће ова италијанска компанија уплатити првих 100 милиона евра.


Након разговора са предсједником Србије Борисом Тадићем у Торину, Маркионе је рекао да ће производња у Крагујевцу почети вјероватно у 2010. години, додајућу да је економска криза разлог зашто је овај процес каснио.

Тадић је рекао да је задовољан што је на крају 2009. године остварен још један значајан успјех и да ће коначно услиједити потписивање анекса уговора између компаније "Фијат" и "Заставе" из Крагујевца, што је велика и суштинска инвестиција у економију Србије.

"`Фијат` ће производити, данас је то закључено, два типа аутомобила у Крагујевцу. Почетна производња аутомобила ће бити око 200.000 аутомобила годишње, што је изузетан и невероватан успех", нагласио је Тадић.

Он је навео да ће до краја године доћи и првих 100 милиона евра инвестиција, те да ће у наредним кварталима стизати и остале инвестиције, што значи, како је навео, испуњење обећања које је дато грађанима и испуњење пословног плана који је "Фијат" изложио јавности Србије, прије финансијске кризе.

"Убеђен сам да одмрзавање Прелазног трговинског споразума и приступ тржишиту од 500 милиона, као и подношење кандидатуре за чланство у ЕУ, вишеструко увећавају шансе за инвестиције", рекао је Тадић.

Он је додао да су питања инвестиција и технолошког развоја директно повезана и политичком будућношћу земље и укупном стабилношћу грађана.

"Идемо добро у последње време, али то не значи да је пут који је испред нас посут ружама. Биће великих проблема и биће дубоких и тешких реформи и у овом тренутку великих успеха треба показивати суздржаност, а не славити пре времена", закључио је Тадић.

Маркионе је предсједнику Србије показао модел аутомобила који ће "Фијат" производити у "Застави", истичући да ће планови које ова италијанска компанија има за Србију оснажити позицију овог производа аутомобила.

Осим са Маркионеом, предвиђено је да српски предсједник разговара и са извршним директором Групе "Фијат" Алфредом Алтавилом.

Тадић ће сутра посјетити фабрику "Застава" у Крагујевцу.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog