Republika Srpska

Јединствен економски простор Русије, Казахстана и Бјелорусије

МОСКВА - Русија, Бјелорусија и Казахстан би од 1. јануара 2012. године требало да формирају јединствен економски простор, договорили су данас предсједници ових држава.


 

Предсједници Русије Дмитриј Медведев, Бјелорусије Александар Лукашенко и Казахстана Нурсултан Назарбајев навели су у заједничкој изјави, након неформалног самита, да ће раније договорени Царински савез ових земаља ступити на снагу 1. јула 2010. године, преносе руске агенције.

Тада ће бити укинута царинска контрола на руско-бјелоруској, а кроз годину дана на руско-казахстанској граници и то ће бити важни степеници на путу ка јединственом економском простору.

"Царински савез ће допринијети расту узајамне трговине, повисити конкурентност наших производа и омогућити лакши проток нових инвестиција", наводи се у изјави.

Лидери Русије, Бјелорусије и Казахстана су истакли да су њихове земље "отворене за сарадњу са другим удружењима" и изразили наду да ће у Царински савез ући и друге земље Заједнице независних држава формиране након распада Совјетског Савеза 1991. године.

У заједничкој изјави се наводи да ће Русија, Бјелорусија и Казахстан радити на томе да заједно ступе у Свјетску трговинску организацију.

На неформалном самиту учествовали су и предсједници Јерменије, Киргистана, Таџикистана и Туркменистана.

Таџикистан, који је, поред Русије, Бјелорусије, Казахстана и Киргистана, такође члан Евроазијског економског савеза, за сада ће учествовати у раду Царинског савеза као посматрач.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog