Republika Srpska

Србија и ММФ: Повећање пореза, ако баш буде морало

БЕОГРАД - Власти Србије поручиле су у писму упућеном Међународном монетарном фонду да ће у наредној години радити на проширењу пореских основица, али да ће значајна повећања пореских стопа, укључујући и ПДВ, бити разматрана тек као крајња мјера за постизање фискалне консолидације.


Борд директора ММФ размотриће данас извјештај своје мисије о резултатима које је остварила Србија, како би било дато "зелено свјетло" наставку аранжмана" који износи "2,9 милијарди евра".

У писму о намјерама, које су потписали српски премијер Мирко Цветковић, министар финансија Диана Драгутиновић и гувернер НБС-а Радован Јелашић, указује се да су власти Србије договорени програм извршиле у већини области и предлаже да аранжман у неким дијеловима буде промијењен.

Званично се од ММФ-а тражи да пројекција инфлације за наредну годину буде умањена за два процентна поена, односно на шест одсто, пишу београдске.

Девизне резерве Србије тренутно износе скоро 11 милијарди евра, па је процјена републичких званичника да је непотребно повлачити нове транше кредита за одржавање монетарне стабилности у догледно вријеме.

У наредној години све менаџере јавних предузећа чека много већа контрола, али и припреме за приватизацију чим "то дозволе услови на тржишту".

У писму се наводи и да ће најављено смањење државне администрације, а које би већ од јануара значило десет одсто мање чиновника у институцијама, свести масу зарада сектора државе на око 300 милијарди динара, односно око девет одсто бруто друштвеног производа.

Констатујући да је присутан недостатак и неизвјесност прихода државе, због смањене привредне активности и умањене потрошње, Београд се обавезује да ће у наредној години одржати фискални дефицит на нивоу од четири одсто, замрзнуте плате и пензије, као и већу пореску контролу која би онемогућила све присутније пореске утаје.

Приједлог закона о реформи пензионог систем до краја фебруара биће достављен парламенту. Премијер, министар финансија и гувернер поручују ММФ-у да је утврђена формула обрачуна ових примања у 2011. години.

"У 2011. години планирамо да поново почнемо с усклађивањем пензија са инфлацијом. Али, како бисмо омогућили пензионерима да осете позитивне ефекте могућег развоја наше привреде, одлука је да уколико реални раст БДП-а пређе границу од четири одсто БДП-а, пензије би, у том случају, могле бити увећане за износ раста преко те границе", наводи се у писму упућеном ММФ-у.

План Владе је да у 2010. години регулисане цијене (комуналије, енергенти ...) буду повећане за око девет одсто.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog