Republika Srpska

Подршка ефикаснијем кориштењу фондова

БАЊА ЛУКА - Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа у наредној години интензивно ће радити на припреми предузећа за ефикасније кориштење различитих извора финсирања њихових пословних планова и доласка до бесповратних средстава ИПА фондова.


Са тим циљем до половине јануара на интернет страници Агенције предузетницима биће понуђене могућности постављања питања консултантима из различитих области и прегледа пословних зона, док ће у каснијој фази Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа суфинасирати консултантске услуге.

Директор Агенције Слободан Марковић рекао је да ће кроз овакав вид комуникације предузетницима помоћи у изради пословних планова односно кредитних захтјева и олакшати долазак до новца.

Он је нагласио да је, након подршке, предузећима неопходно обезбиједити ефикасну везу између локалне управе и предузећа како би се обезбиједило што више новца из ИПА фоднова.

"Гро средстава, који ће се додјелити из ИПА фондова, ићиће кроз лупу локалних стратегија за развој. Значи ако је нека општина предвидјела у својој стратегији развој одређене привредне области, само у том случају неко предузеће моћиће да добије новац", рекао је Марковић новинарима у Бањалуци.

Он је нагласио да ће у наредној години бити донесена и нова стратегија развоја малих и средњих предузећа за 2010. до 2013. године.

Говорећи о резултатима рада из ове године Марковић је рекао да је обуку у оквиру пројекта самозапошљавања "Панорама" прошло 315 полазника из цијеле РС, а да би у 18 предузећа за која су припремљени послови планови требало бити 37 запослених радника.

Према његовим ријечима, у поретходних три године успјешно је примјењена Стратегија за развој малих и средњих предузећа 2006/2010, а на некој од наредних сједница Народна скупштина Републике Српске требало би да разматра извјештај о њеној примјени.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog