Politika

ОХР организовао конференцију о јачању правосуђа

САРАЈЕВО - Високи представник у БиХ, Валентин Инцко, рекао је данас да Суд и Тужилаштво БиХ представљају кључне државне институције које су дужне да обезбиједе владавину права.


У организацији ОХР, у Сарајеву је почела међународна конференција на којој ће бити размотрени начини јачања рада правосудних институција у БиХ.

Високи представник рекао је у уводном обраћању да је данашњи скуп потврда континуиране подршке међународне заједнице Суду и Тужилаштву БиХ.

"Међународна заједница уложила је 45 милиона евра у ове институције од њиховог успостављања и оне представљају кључно достигнуће цјелокупне реформе правосуђа", истакао је он.

Инцко је нагласио да је циљ међународне заједнице национализација ових институција што ће захтијевати, како је навео, политичку подршку како међународне заједнице тако и домаћих органа власти.

Високи представник је рекао да је забринут одбацивањем његових посљедњих одлука везаних за мандат страних судија и тужилаца у Тужилаштву и Суду БиХ, додавши да не зна какве то може имати посљедице.

Предсједник Суда БиХ, Медџида Кресо, истакла је да ће у наредном периоду приоритет Суда бити јачање домаћих кадрова, осигурање буџета, статус домаћих судија, као и уврштавање Суда БиХ у Устав.

"Наставак рада страних судија и тужилаца у одјељењима за организовани криминал, привредни криминал и корупцију као савјетника нема законску основу, тако да ћемо за њих тражити неке друге модалитете", навела је она.

Главни тужилац Тужилаштва БиХ Милорад Барашин истакао је у уводном обраћању да се владавина права и безбједност грађана могу успоставити само уз јачање институција, те да ће домаћи тужиоци радити најтеже предмете, а да је ангажман страних тужилаца и даље потребан због њиховог искуства и стручности.

Амбасадори и представници мисија ЕУ у БиХ који учествују на скупу изразили су подршку раду Суда и Тужилаштва БиХ, нагласивши да успостављање владавине права мора бити осигурано као услов европских интеграција.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog