Svijet

Пронађен натпис са капије Аушвица - има и добрих страна

КРАКОВ - Пољска полиција успјела је да послије тродневне истраге ријеши „случај Аушвиц“. На сјеверу Пољске ухапшена су петорица лопова који су у петак ујутро украли натпис – Arbeit macht frei (Рад ослобађа) – са улаза у бивши нацистички концентрациони логор Аушвиц-Биркенау.


Како је званично саопштено, овај цинични натпис који је у међувремену постао симбол холокауста пронађен је у шуми, у близини куће једног од ухапшених. Метална конструкција натписа, дуга пет метара и тешка око 40 килограма, према наводима полиције, озбиљно је оштећена. Лопови су је већ пресјекли на три дијела вјеровано припремајући је за продају као старо гвожђе.

Представник за штампу пољске полиције Даријуш Новак изјавио је да је ухапшено пет мушкараца – у доби од 20 до 39 година – који су осумњичени за крађу у бившем концентрационом логору у Аушвицу. Сва петорица, изјавио је Новак, имају богат криминални досије.

Петорица осумњичених су у међувремену пребачена у Краков где полиција наставља испитивање. Мотиви крађе још нису званично саопштени, али пољска полиција сматра да лопови немају везе са неонацистима.

„Према првим резултатима истраге, ниједан од петорице ухапшених није био у вези с неком групом десничарских екстремиста“, изјавио је Анджеј Рокита, представник за штампу полицијске управе у Кракову.

Послије успјешне акције пољске полиције услиједило је велико олакшање, прије свега због чињенице да су утихнула првобитна нагађања да је крађа дјело неонациста и да је, заправо, ријеч о још једном покушају да се умање нацистички злочини и оскрнави сјећање на више од милион жртава концентрационог логора у Аушвицу. Умјесто тога, по свему судећи, ријеч је о лоповлуку без политичке, идеолошке или историјске позадине.

Крађа у Аушвицу је, ма колико то звучало необично, имала и неке добре посљедице.

„Једино позитивно јесте то што ће после крађе бити настављена обнова меморијалног центра Аушвиц-Биркенау“, изјавио је посланик у пољском Сејму Станислав Зелиховски. „Њемачка је већ одобрила помоћ од 60 милиона евра, а сличне потезе најавили су САД и Канада. Сада треба да поправимо систем безбједности како се оваква варварства више никада не би поновила.“

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog