Republika Srpska

Прекинут застој Евростар жељезница

ЛОНДОН - Возови „Јуростар” који саобраћају између Француске и Велике Британије тунелом испод Ламанша данас ће поново почети да возе послије три дана застоја када је око 2.500 путника остало заробљено у возовима у тунелу готово 16 сати.


Главни оперативни службеник те француско-белгијско- британске компаније Никола Петровић је за тродневни застој „Евростар” возова и настали хаос окривио снијег.

Челници компаније „Јуростар“ започели су истрагу, а како наводи лондонски „Тајмс“, независну комисију формирала је и „исфрустрирана француска влада“ са циљем да се установи разлог квара који је у петак увече заробио више од две хиљаде путника у тунелу.

Како су известиле светске агенције, одмах након што је из шеснаесточасовне „клопке“ унутар тунела ослобођено готово 2.500 путника започела је свеобухватна истрага како би се утврдило шта је изазвало „догађај без преседана“.

Наиме, убрзо након поласка из Француске (и уласка у тунел) пет возова је без видљивог разлога стало, остављајући хиљаде путника заглављено без струје, хране и воде. Очекивана евакуација услиједила је „непримерено касно и трајала је дуже него што је требало“, због чега је већина путника ноћ провела у тунелу.

Прве резултате истраге управа компаније објавила је већ у суботу. Судећи по изјави извршног директора „Јуростара“ Ричарда Брауна, за квар је крив „брз прелазак воза“ из екстремне хладноће на француској страни у „релативно топао тунел“.

„То је створило кондензацију која је могла неповољно да утиче на електрични систем“, преносе медији Браунове речи.

Незадовољна оваквим саопштењем, француска влада се одлучила да формира независну комисију која ће, по њима, установити прави узрок квара.

„Не можемо да замислимо да овакав вид транспорта, који је најзначајнији између Француске и Енглеске, између Енглеске и Белгије и остатка континенталне Европе не функционише зато што напољу пада снијег... мора да постоји неки технички проблем”, изјавио је јуче за радио Европа-1 француски министар саобраћаја Доминик Бисеро.

Поред чињенице да су возови на линији „Јуростар“ и даље заустављени са обе стране тунела (а продаја карата обустављена је „до послије Божића“), путници са запада Европе готово да су остали и без алтернативних могућности превоза. Екстремни временски услови који владају на подручју Француске допринијели су да готово половина летова са аеродрома „Шарл де Гол” током викенда буде отказана, а слична ситуација влада и на подручју Британије и Белгије.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog