Republika Srpska

Њемачка одобрила Сјеверни ток

МОСКВА – Њемачка је одобрила полагање гасовода „Сјеверни ток” у већем дијелу својих територијалних вода, чиме је уклоњена још једна еколошка баријера за почетак његове изградње, саопштио је оператер тог пројекта, компанија „Норд стрим АГ”.


Данска, Шведска и дјелимично Финска раније су већ дале одобрење да се по дну Балтичког мора постави тај моћни гасовод, којим природни гас из Русије треба да се транспортује у Европу, заобилазећи Украјину и Бјелорусију.

Прошлог петка је „зелено свјетло” за изградњу „Сјеверног тока”, капацитета 55 милијарди кубних метара годишње и дужине 1.223 километра, дала и Русија.

Њемачка је одобрила изградњу дионице тог гасовода у дужини од 50 километара, а у следећих неколико седмица се очекује и друго одобрење које се тиче дионице дужине 31 километар, наведено је у саопштењу „Норд стрима”.

Та компанија се нада да ће током истог перида успјети да се коначно договори са Финском, која је до сада дала три од пет неопходних одобрења.

Према плану учесника „Сјеверног тока”, прва линија гасовода, капацитета 27,5 милијарди кубних метара годишње, треба да буде пуштена у рад 2011. године.

Касније ће паралелна линија повећати пропусну моћ цијелог система на 55 милијарди кубика.

Контролу над „Сјеверним током” има руски „Гаспром”, а по 20 одсто удјела у њему припада њемачким компанијама Е.ОН и БАСФ, док је девет процената у власништву холандског „Гасунија”.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog