Svijet

Ирак и Иран: Позвати стручњаке да ријеше неспоразум

ТЕХЕРАН - Иран је данас погранични инцидент са Ираком због којег су током протекле седмице порасле цијене нафте "неспоразумом" и позвао је стручњаке обје земље да размотре питање демаркације границе.


Саопштење је објављено два дана након што су ирачки званичници саопштили да су се ирански војници повукли из спорне области на коју полажу право и Техеран и Багдад.

"Наш став је кристално јасан, у питању је неспоразум", рекао је портпарол иранског Министарства иностраних послова Рамин Мехманпараст истичући да су шефови дипломатија обје земље постигли "разумјевање" током телефонског разговора за викенд и додајући да би требало оформити комитет који би размотрио питање демаркације границе између Ирака и Ирана како се слични неспоразуми не би понављали.

Портпарол ирачке владе саопштио је 20. децембра да је група иранских војника, који су заузели нафтно поље у удаљеном региону дуж иранско-ирачке границе, више не држе под контролом поље које Ирак сматра дијелом свог нафтног поља "Фака".

Званичник ирански пограничних снага рекао је током викенда да су се иранске снаге вратиле на почетне положаје након што су војници срушили барикаду коју су направили ирачки војници недалеко од спорног нафтног поља.

Цијена нафте на свјетском тржишту порасле су крајем прошле седмице након објављивања вијести да су иранске снаге заузеле ирачко нафтно поље.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog