Svijet

ЕУ жели нови нуклеарни споразум са Русијом

БРИСЕЛ - Чланице ЕУ данас су затражиле успостављање новог споразума за сарадњу о мирољубивој нуклеарној енергији са Русијом и задужиле Европску комисију да покрене преговоре са Москвом.


ЕУ жели да појача употребу нуклеарне енергије у склопу борбе за смањење емисије шеттних гасова и сматра да је Русија кључни извор енергије, технологије и горива.

"Русија је једна од највећих глобалних снабдјевача нуклеарних материјала и опреме. Такође је кључни снабдјевач нуклеарног горива и услуга везаних за циклус нуклеарног горива за оператере нуклеарних електрана ЕУ", наводи се у саопштењу Европске комисије.

Државе чланице ЕУ попут Велике Британије, Француске и Њемачке имаји сопствене нуклеарне индустрије, али је њихов рад већ дуго година на мети критика група за заштиту човјекове околине.

Њемачка је најавила планове за постепено одустајање од нуклеарне енергије током сљедеће деценије.

Европски блок желио би да ревитализује сопствену нуклеарну енергију у склопу широког спектра мјера осмишљених за смањење емисија штетних гасова из електрана.

Према подацима Европске комисије ЕУ је тренутно оперативно 146 нуклеарних електрана. Многе од наведених, изграђене су у бившим комунистичким државама и уз употребу совјетске технологије.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog