Društvo

Реформа фонда ПИО је крупна политичка ствар

БАЊА ЛУКА - Реформа пензијско-инвалидског осигурања једно је од најкрупнијих политичких питања за сваку власт и стратегија реформе ПИО морта бити донесена у парламенту Српске, изјавио је предсједник Одбора Народне скупштине Републике Српске за праћење стања у области ПИО Драгутин Родић.


„Од ПДП-а данас нисмо сазнали ништа ново. То од њих слушамо од прошлих избора од када је њихов стратешки циљ реформа ПИО“, рекао је Родић Срни реагујући на изјаву лидера ПДП-а Младена Иванића да је садашњи пензиони систем у РС пред крахом.

Родић је навео да је ПДП учествовао у свему што је данас критиковао будући да је током претходних година у власти имао ресоре најважније за област ПИО.

„До највећег пораста броја корисника права дошло је у претходних годину-двије кад су одређена права била регулисана кроз ад хок рјешења кад је мотивација била социјално збрињавање радника који су остали без посла у стечају или ликвидацији предузећа“, рекао је Родић.

Он је додао да је због тога дошло до повећања броја пензионера од 30 до 40 хиљада, а само у овој години за 13 хиљада, што је више од просјека претходних година.

„Нисам за ад хок рјешења која тренутно гасе пожар и Народна скупштина се мора упустити у рјешавање садашњег система међугенерацијске солидарности, а сигирно је да је проблематичан и други стуб осигурања од чега страхују и земље у окружењу“, оцијенио је Родић.

Он је подсјетио да су се законима о добровољним и резервним пензијским фондовима покушала наћи алетрнативна средства за финансирање фондова, али да је неповољно стање у привреди у РС.

„Треба и раздвојити привилегована од права из рада. Има корисника који по истом основу имају примања у више институција, односно има корисника права породичних пензија и породичних инвалиднина а без дана радног стажа“, казао је Родић.

Према његовим ријечима, ова питања треба рјешавати на јединствен начин - кроз остваривање једног од тих права које би се увећало и чији би терет носила републичка каса.

Родић је подсјетио да је Одбора за праћење стања у области ПИО раније већ разматрао рјешења која данас предлаже ПДП.

Предсједник ПДП-а Младен Иванић данас је рекао да је садашњи пензиони систем у РС пред крахом наводећи да у Српској има 212 000 пензионера, док је 230 000 људи који примају плате на које се плаћају доприноси.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog