Svijet

Еуростар возови поново саобраћају

ПАРИЗ - Препуни возови „Еуростара“ почели су данас да превозе хиљаде незадовољних путника између Париза, Брисела и Лондона, послије тродневне паузе због кварова изазваних ниским температурама и снијегом.


Понос европског инжењеринга, саобраћајни тунел испод Ла Манша, био је затворен од петка, када је око 2 000 људи провело ноћ у тунелу у поквареним композицијама.

Хиљаде путника посматрало је у три пријестонице поласке првих возова, који су били попуњени са по максималних 750 путника. У претнодним данима уочи божићних празника отказана су путовања за око 75 000 људи.

„Успјешно смо рашчистили гужву усљед кашњења са путницима који чекају од суботе и недјеље“, саопштио је директор „Еуростара“ Ричард Браун на конференцији за новинаре у Лондону.

Он је додао да ће у наредних неколико часова бити објављен план за сутра и изразио наду да ће се у саобраћај укључити још више брзих возова.

Политичари са обје стране канала критикују жељезничког оператора због катастрофалне реговања на квар система.

„Еуростар“ је конзорцијум који чине једна британска фирма и државне жељезнице Француске и Белгије.

Чланови независне комисије саопштили су да ће до краја јануара објавити извјештај о прекиду жељезничког саобраћаја између Француске и Велике Британије.

Француска жељезница закупила је читаве странице у домаћим дневним листовима у покушају да објасни шта се догодило и да оправда своју улогу у овом догађају.

Широм западне Европе темепература је током претходних дана била знатно испод нуле, док у тунелу испод Ла Манша влада топлих 25 степени Целзијуса. Званичници кажу да возови нису могли да издрже наглу промјену температуре приликом уласка у тунел.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog