Politika

Грегоријан: Слабо се реаговало у рату на Балкану

САРАЈЕВО - Први замјеник високог представника у БиХ Рафи Грегоријан истакао је да су инструменти међународне заједнице којима се дјеловало током распада бивше Југославије створени у вријеме "хладног рата" и да су били потпуно недорасли задатку.


Грегоријан је током предавања о теми "Однос између међународне заједнице и БиХ од 1992. године до данас" на Факултету политичких наука у Сарајеву рекао да се према нестабилностима током 1990-тих могло дјеловати једино на ограничен начин и то примарно кроз Повељу УН која је омогућавала мировне операције.

"Те јединице мировних операција могле су стајати само између зараћених страна и биле су ограничене на самоодбрану јер им није било дозвољено да се укључе у конфликт и није им било дозвољена употреба силе да би наметнули било какву промјену статуса у то вријеме", рекао је Грегоријан.

Према његовим ријечима, по проглашењу независности и избијању рата у БиХ припадници међународне заједнице односно УНПРОФОР-а и ЕУ били су на терену.

"Тада је препознато је да су инструменти `хладног рата` неадекватни. Било је многих резолуција УН који су тражили успостављање примирја и повлачење југословенских снага, али су све оне игнорисане и борбе су настављене", рекао је Грегоријан.

Он је навео да у то вријеме нису били развијени начини којима би стране у конфликту биле присиљене да се повинују резолуцијама Савјета безбједности УН.

"То је изазвало дебате на који начин да се реагује јер тада није постојала доктрина за такве акције", рекао је Грегоријан.

Он је напоменуо да је НАТО након тога почео радити на развијању доктрине која омогућава мировне операције.

Грегоријаново предавање организовао је Факултет политичких наука Универзитета у Сарајеву у оквиру наставних активности на постдипломском студију из области међународних односа и дипломатије, а присутни су били и студенти прве године Одсјека за одбрану и безбједност.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog