Društvo

СЗО: Пандемија умјерена, али обољевају и млади

ЖЕНЕВА – Пандемија новог грипа је умjереног интензитета, али њиме бивају заражени, а некад од њега и умиру, знатно млађи људи него од обичног, сезонског грипа, саопштила је Свјетска здравствена организација.


СЗО наглашава да упоређивање броја смртних случајева од пандемијског грипа, са онима који су последица сезонске инфлуенце, може да наведе на погрешне закључке.

Тачне процјене морталитета од новог грипа биће могуће тек годину до двије пошто пандемија достигне врхунац, наглашавају у СЗО.

Откад се појавио, у априлу, нови грип је, према званичним подацима, усмртио најмање 10.582 људи широм свијета, али то су само лабораторијски потврђени случајеви.

Тестирање је скупо и захтјевно и у многим сиромашним земљама не успјева да се утврди узрок смрти зато што је фаталан исход респираторних болести, укључујући запаљење плућа, у њима чест.

СЗО истиче да изнесена бројка из више разлога не даје праву слику мораталитета током пандемије, који је без сумње већи него што указују лабораторијски потврђени случајеви.

Од сезонског грипа у свијету сваке године умре 250.000 до 500.000 људи, али су то процјене дате на основу статистичких модела.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog