Kultura

Џони Деп главни гост Кустендорфа

УЖИЦЕ - Трећи међународни филмски и музички фестивал Кустендорф биће одржан од 13. до 19. јануара 2010. године у Дрвенграду на Мокрој Гори, а главни гост биће популарни амерички глумац Џони Деп.


"Иако су неки од филмова у којима је Деп играо били врло исплативи, он није једна од холивудских лутака. Изнад Депове глуме стоји његова личност" истакао је Кустурица и најавио да ће програм „Ретроспектива великана” бити посвећен раду ове глумачке звезде.

Биће приказана три филма у којима је Деп играо – „Едвард Маказоруки” Тима Бартона, Кустуричин „Аризона дрим” и „Дони Браско” Мајка Њуела – Деп ће одржати неколико радионица, а биће откривена и његова биста у природној величини.

"Фестивал је посвећен студентима филма и њиховим дјелима која подстичу на слободу и упућеност на људску судбину. Као и претходне двије године, студенти ће моћи да се сретну са потврђеним ауторима са којима не могу да се виде на великим свјетским фестивалима" најавио је оснивач Кустендорфа.

У такмичарски програм увршћено је 28 студентских филмова из 18 земаља, а поред радова из Србије, Њемачке, САД, Француске или Велике Британије, биће приказана и дјела студената из Бангладеша Кубе и Мексика.

О добитницима награда – Златно, Сребрно и Бронзано јаје – одлучиваће међународни жири у саставу: редитељка анимираног филма „Персеполис” Маржан Сатрапи, продуценткиња и филмска ауторка Сара Драјвер и холивудски продуцент Џонатан Вајсгал.

У програм „Савремене тенденције”, избор најбољих филмова из овогодишње продукције, уврштена су дјела: „О Ели” Асгара Фархадија – добитника „Сребрног медведа” за режију на фестивалу у Берлину, „Афера ’Збогом’” Кристијана Кориона у којем Кустурица тумачи главну улогу, „Цар” Павела Лунгина, „Soul Kitchen” Фатиха Акина, „Време које преостаје” Елије Сулејмана, „Закопане тајне” Раџе Амари и нови филм Џима Џармуша „Границе контроле”.

Сви ови аутори биће гости фестивала, најавио је Кустурица.

У програму „Евергрин” биће приказано награђивано дјело „Персеполис” Маржан Сатрапи која ће одржати радионицу, a сваке вечери, послије пројекција, слиједи музички програм фестивала.

Селектор овог програма Неле Карајлић најавио је наступе бендова „Глобал кринер” из Аустрије, „Фестикултура” из Шпаније, „Рубл” из Русије.

Гости фестивала биће италијанска атракција Тонино Каротоне и турска пјевачица Ајнур, а наступиће и Влада Маричић са својим музичарима, етно-група „Врело” и Емир Кустурица и Но смокинг оркестра.

Фестивал организује продуцентска кућа „Раста филм интернешнал” Емира Кустурице, под покровитељством Министарства културе Србије које је за трећи Кустендорф издвојило 15 милиона динара, пет мање него ове године, изјавио је министар културе Небојша Брадић.

Брадић је најавио да ће Министарство културе и убудуће подржавати оне културне манифестације чији основни циљ лежи у садејству младих умјетника и потврђених аутора.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog