Politika

Инцко: Референдум је правна анархија

БАЊА ЛУКА - Oдбијање овлаштења која су дата високом представнику представљало би озбиљно кршење како Дејтонског мировног споразума тако и резолуција Савјета безбједости УН.


Високи представник у БиХ Валентин Инцко истакао је ове ријечи данас у Бањој Луци, током састанка са премијером Републике Српске Милорадом Додиком.

"У питању су највиши нивои међународног права. Одбијање тих основних принципа значило би вођење РС на пут правне неизвјесности", рекао је Инцко.

Он је указао на пуну и једногласну подршку међународне заједнице продужењу мандата међународних судија и тужилаца у Одјељењу за ратне злочине Суда БиХ и Тужилаштва БиХ, саопштено је из ОХР-а.

"Од стратегије сукоба не може бити никакве користи", рекао је Инцко.

Високи представник и специјални представник ЕУ навео је да је Хашки трибунал тражио продужење мандата међународних судија и тужилаца како би БиХ могла испунити своје обавезе везане за стратегију затварања тог трибунала.

У току састанка Инцко је подсјетио на раније изјаве премијера Додика у којима је изразио опредијељеност РС за пуну сарадњу са Хашким трибуналом. Инцко је истакао да "ту подршку треба доказати кроз дјела".

Инцко је нагласио да би стратегија за рјешавање случајева ратних злочина коју су усвојиле власти БиХ била доведена у питање, а могућност провођења истрага и суђења у случајевима ратних злочина ослабљена ако би се међународне судије и тужиоци повукли прије но што БиХ крене са провођењем добро припремљене стратегије национализације.

Он је рекао да "не може прихватити могућност да би жртве морале наново проживљавати ужасе које су доживјеле зато што би се суђења са новим судијама изнова водила".

"Јасно је да улазимо у изборну годину. Међутим, ово питање се не смије користити у ту сврху", навео је високи представник и специјални представник ЕУ и затражио да се више пажње посвети ублажавању посљедица рецесије, отварању радних мјеста и проблемима најсиромашнијих слојева друштва у РС и БиХ.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog