Politika

ОХР: Власти ФБиХ нек ријеше проблеме конститутивних

САРАЈЕВО - ОХР сматра да власти Федерације БиХ треба да нађу рјешење за питање заступљености конститутивних народа у овом ентитету, рекао је портпарол ОХР Марио Бркић.


Он је коментарисао став Колегијума Представничког дома Парламента ФБиХ који је потврдио мишљење парламентарне Уставне комисије да Сафет Софтић треба да остане на позицији предсједавајућег овог дома.

Бркић је истакао да се у ОХР-у надају да Устав за власти ФБиХ није нешто гдје се његови дијелови који се некоме свиђају поштују, а дијелови који се не свиђају не поштују, упозоравајући да би то била врло опасна порука.

У ОХР-у наглашавају да власти ФБиХ, ако одаберу да не ријеше ово питање, немају проблем са високим представником у БиХ, него са Уставом, односно владавином права.

"Такав политички став нема ништа заједничко са ЕУ тако да се надамо да ће одговорни сјести и ријешити ово питање", нагласио је Бркић.

Он је подсјетио да је ОХР до сада, у више наврата, подстицао рјешавање питања заступљености конститутивних народа у ентитетима и да је на том трагу и поента недавног писма високог представника у БиХ Валентина Инцка које је послао с циљем да одговорне у ФБиХ поново подстакне на рјешавање овог питања.

Колегијум Представничког дома Парламента ФБиХ у уторак је потврдио мишљење Уставне комисије Парламента ФБиХ да национални дебаланс у заступљености представника конститутивних народа на шест кључних позиција у ФБиХ треба да ријеши Високи судски и тужилачки савјет.

Питање нарушеног националног баланса постало је актуелно након захтјева високог представника Валентина Инцка да Софтић буде смијењен, уз образложење да би тиме био испоштован уставом прописани национални баланс у заступљености представника конститутивних народа на шест кључних позиција у ФБиХ.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog