Politika

Поново сукоби Тришићке и Алкалаја

САРАЈЕВО - Замјеник министра иностраних послова БиХ Ана Тришић-Бабић изјавила је данас Срни да у надлежност Министарства иностраних послова БиХ не спада позивање институција БиХ да усагласе нова уставна и законска рјешења са Европском конвенцијом о људским правима и основним слободама.


Тришић-Бабић је напоменула да не жели да коментарише одлуку Европског суда за људска права у случају "Финци и Сејдић против БиХ", ни начин на који она треба да се проводи.

"Парламентарна скупштина БиХ и предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић треба да објасне министру иностраних послова БиХ Свену Алкалају да се треба позабавити МИП-ом БиХ, кадровима који у њему раде и спољном политиком БиХ, а не да улази у сфере које нису у надлежности МИП-а БиХ", рекла је Тришић-Бабић.

Она је истакла да се небројено пута до сада показало да МИП БиХ не служи интересима цијеле БиХ, него само једне политичке странке, односно Странке за БиХ.

Из МИП-а БиХ јуче је издато саопштење у којем Алкалај позива надлежне институције БиХ да усагласе нова уставна и законска рјешења са Европском конвенцијом о људским правима и основним слободама и на тај начин дају конкретан подстицај настојањима БиХ да хармонизује легислативу са демократским европским рјешењима.

Европски суд за људска права у Стразбуру у уторак, 22. децембра, осудио је БиХ због дискриминације Јевреја и Рома, јер им је ускраћено право да учествују у изборима, укључујући и могућности да буду бирани на највише функције.

Јевреј Јакоб Финци и Ром Дерво Сејдић одвојено су Суду у Стразбуру поднијели пријаве жалећи се да су као припадници националних мањина у БиХ дискриминисани у уживању пасивног бирачког права, које је загарантовано Европском конвенцијом за људска права.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog