Politika

Караџићу остаје садашњи бранилац

ХАГ - Судско вијеће Хашког трибунала одбацило је захтјев бившег предсједника Републике Српске Радована Караџића да се британски адвокат Ричард Харви разријеши дужности његовог адвоката у приправности, објављено је данас у Трибуналу.


У одлуци се наводи да, према Статуту Трибунала, оптужени има право да се сам брани, или да има заступника.

"Само уколико оптужени одлучи да има заступника, он може да изабере ко ће га заступати. Овде то није случај", истиче се у одлуци.

Судије су почетком новембра наложиле да секретар Трибунала одреди "стендбај" адвоката за Караџића, за случај да се оптужени не појави на наставку суђења, заказаном за 1. март 2010. године.

Караџић је крајем октобра и почетком новембра одбио да се појави у судници на почетку суђења, наводећи да није имао довољно времена да се адекватно припреми, због преобимног и несређеног материјала који је добио од Тужилаштва. Суд је заузео став да је Караџић имао довољно времена да се припреми и оцијенио да је "оптужени ометао експедитивно суђење, одбијајући да појави у судници док не дође вријеме када он буде сматрао да је спреман".

По именовању Харвија, Караџић је инсистирао да он није постављен у складу са правилима Трибунала, истичући да му није понуђен списак адвоката са којег би сам могао да одабере "стендбај адвоката", већ да му је предата листа са "пет имена на којој није било није ниједног адвоката из Србије или из БиХ".

Караџић је у свом поднеску навео да су сва петорица адвоката са листе из земаља које су учествовале у ваздушним нападима на РС, а да су четворица пред Трибуналом бранили припаднике ОВК.

Караџићеву аргументацију да би требало да има адвоката који има исто поријекло и језик и у кога има повјерења, судско вијеће је одбацило оцијенивши је "сумњивом".

Вијеће образлаже да Караџићев главни правни савјетник Питер Робинсон долази из САД, које су опште прихаваћене као водећа НАТО сила". Осим тога, како се додаје, и неки други Караџићеви правни савјетници, који раде у тиму одбране без надокнаде, такође долазе из НАТО земаља.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog