Politika

Србија спремила тужбу против Хрватске

БЕОГРАД - Правни тим Србије завршио је рад на тужби против Хрватске за геноцид над Србима током сукоба 1991-1995. године и тужба ће ускоро бити предата Међународном суду правде.


Десет година пошто је Међународном суду правде упућена тужба Хрватске којом се Србија терети за геноцид, у суд ће стићи контратужба Србије, којом се и Хрватска терети за исти злочин.

Чим буду завршене техничке припреме, могуће и прије краја 2009. године, суду ће бити предата тужба у којој се наводи да су Срби који су почетком деведесетих година 20. вијека живјели у Хрватској били жртве геноцида.

Тврдње да је хрватска власт одговорна за геноцид ће бити поткријепљене позивањем на хашке оптужнице, као и на процесе који су против оптужених за ратне злочине вођени и у Хрватској.

У тужби ће се наћи подаци о злочинима почињеним у Госпићу, Сиску, Пакрачкој пољани, Карловцу, Осијеку, Паулином Двору, Медачком џепу, на Масленици и наравно током операција "Бљесак" и "Олуја".

Суду ће бити предочени и подаци о жртвама и то не само оним које су страдале у сукобима до 1995. године, него и онима који су страдали послије ратних окршаја или у покушајима да се врате из избјеглиштва.

Тужба против Хрватске садржи и историјски пресјек српско-хрватских односа, са нагласком на догађаје из Другог свјетског рата. У том контексту биће поменуто и масовно страдање Срба у усташком логору Јасеновац.

Хрватска је непосредно послије бомбардовања СР Југославије 1999. године, Међународном суду правде поднијела тужбу у којој се тражи да суд Србију прогласи кривом за кршење Конвенције о геноциду и наложи Београду да казни све починиоце злочина, да Хрватској врати културна добра и плати ратну одштету у износу који би утврдио суд.

Суд је одбацио аргументацију Србије да није надлежан да пресуђује, јер у вријеме подношења тужбе Србија, односно бивша СР Југославија, није била чланица УН, а потом одредио и рок до 22. марта 2010. године да Србија, у складу са процедуром, одговори на наводе из хрватске тужбе.

Иако је, у међувремену, било спекулација да би двије земље могле да превазиђу сукоб договором ван суднице, до њега никада није дошло, а Влада Србије је у новембру 2008. године донијела одлуку да одговор на хрватску тужбу буде противтужба.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog