Društvo

Помен за 12 беба

БАЊА ЛУКА - Четири мајке бањалучких беба, које су умрле 1992. године у Клиничком центру Бањалука због недостатка кисеоника, данас су положиле вијенце и цвијеће на спомен обиљежје "12 беба" у центру овог града.


 

Жељка Тубић из Приједора рекла је новинарима у име мајки настрадалих беба да се нада да ће се чланови ових породица на овом мјесту окупљати сваке године, како не би дозволили да се такав злочин заборави и понови.

Тубићева је изразила захвалност Организацији породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске што није дозволила да њихова дјеца након 17 година од трагедије буду заборављена.

"Захваљујем се на подигнутом спомен обиљежју и премијеру РС Милораду Додику, који је још 2000. године подигао споменик нашој дјеци на гробљу, гдје су наша дјеца сахрањена", истакла је Тубићева.

Вијенци су положени поводом годишњице откривања овог спомен обиљежја.

Дванаест бањалучких беба које су рођене од 22. маја до 19. јуна 1992. године, умрло је усљед недостатка кисеоника који им није могао бити достављен, јер је посавски коридор био блокиран.

Једини могући пут да се из Београда за Бањалуку допреми кисеоник био је ваздушни, али авионима није био дозвољен лет, јер је Савјет безбједности УН забранио летове изнад БиХ. Тринаеста "бањалучка звијезда" Слађана Кобаш умрла је у 14. години.

У Бањој Луци је данас одржана посебна сједница Предсједништва Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила РС, поводом 26. децембра, дана када је 1997. године основана ова организација.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog