Politika

И Глигорић има приговор на попис имовине

БАЊА ЛУКА - Директор Управе за геодетске и имовинско-правне послове Републике Српске Тихомир Глигорић изјавио је да начин на који су поступали чланови из тима ОХР у поступку пописа имовине потврђује да је ријеч о нестручним особама.


По Глигорићу, члановима тима ОХР "у великом броју случајева нису били познате елементарне ствари земљишно-књижне праксе".

Он је навео да су предмет интересовања тимова ОХР-а за попис државне имовине били подаци о војној имовини, бивше територијалне одбране, друштвено политичких организација и бивших комитета.

"Интересовали су се за податке Службе друштвеног књиговодства, објеката робних резерви, неке објекте здравствених и полицијских установа. Рекли су да неће пописати објекте који су у општој употреби, али су узели податке о Националном парку Сутјеска. То је начелно био предмет њихове опсервације", рекао је Глигорић.

Помоћник министра правде РС за земљишно-књижне послове и члан Комисије за израду закона о државној имовини из РС Драган Спасојевић упозорио је да је попис државне имовине експерата ОХР-а пун нејасноћа, "јер се у њему помиње термин од некаквих хиљаду јединица, што је појам непознат земљишно-књижном праву", нагласивши да треба добро анализирати шта подразумијева термин јединица јер би она, по некој логици, могла обухватити половину РС.

Он сматра да попис наводне имовине коју је радио ОХР у овом моменту за РС нема посебан значај, јер док га Влада РС не озваничи он нема правну снагу.

Спасојевић је истакао да, када буде урађен попис мора бити коначан, што значи да не смије бити додатне приче о некретнинама које би накнадно могле бити уврштене на списак.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко објавио је у уторак, 22. децембра, да је тим за попис државне имовине, који је успостављен на основу његове одлуке 12. августа, пописао укупно 1 000 јединица.

Инцко је нагласио да је од ових хиљаду јединица 979 у БиХ, а 21 у седам држава изван БиХ.

Он је напоменуо да је државна имовина пописивана према дефиницији Савјета министара БиХ из 2004. године те позвао политичке лидере да постигну договор о њеној расподјели.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog