Svijet

Папа нападнут на божићној миси

ВАТИКАН - Папа Бенедикт Шеснаести водио је божићну мису у Цркви Светог Петра након што га је оборила жена која је прескочила заштитну ограду.


Жена, за коју је речено да је ментално нестабилна, успјела је да зграби папу за његову одјећу док су чувари покушавали да је савладају, преноси Би-Би-Си.

Ватикан је саопштио да је иста особа покушала да ово учини и прошле године. Њено име није објављено.

Француски кардинал Роже Ечегарај (87) стајао је на неколико метара од папе, а током инцидента је пао и поломио ногу. Папа је наставио службу, али је током церемоније био видно потресен.

Служба у Ватикану почела је два сата раније, јер званичници нису жељели да се 82-годишњи поглавар Католичке цркве умори.

Папа ће сљедеће године прославити 83. рођендан и релативно је доброг здравља за своје године.

Ово је био највећи безбједносни инцидент у Ватикану у новије вријеме.

Док 1,1 милијарди католика широм свијета слави Божић, хиљаде вјерника окупило се у Витлејему, гдје је латински патријарх Фаод Твал рекао да се жеља региона за миром још не остварује.

"Не остварује се та жеља коју сви желимо и којој се надамо. Желимо мир", рекао је патријарх након уласка колоне аутомобила на палестинску територију, послије проласка кроз капију добро чуване израелске баријере.

"Желимо слободу кретања, не желимо зидове. Не желимо ограде за сепарацију", додао је патријарх Твал.

Поноћна миса одржана је поред цркве која је изграђана око мјеста на коме је, како пише у Библији, Марија родила Исуса.

Око 300 хришћана старијих од 35 година из Појаса Газе добили су дозволу израелске војске да напусте ту територију и дођу у Витлејем на 24 часа, да би прославили Божић.

Очекује се да ће у наредних неколико дана Витлејем посјетити 15 000 туриста, у години у којој је забиљежена рекордна посјета од око 1,6 милиона људи

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog