Republika Srpska

Сребреница: Фирме дугују граду

СРЕБРЕНИЦА - Фирме, које користе природне ресурсе са сребреничког подручја, не уплаћују редовно општини надокнаде, а највећи дуг од 389.900 КМ има Рудник боксита ''Сребреница'' који послује у саставу Фабрике глинице ''Бирач'' из Зворника, наводи се у информацији Одјељења за привреду општине Сребреница.


Сребреничко Шумско газдинство ''Дрина'' у овој години измирило је дуг од 49.200 КМ за 2007. годину, а за 2008. годину дугује 382.000 КМ, док за ову годину још нису достављени подаци о обиму експлоатације шума и износу средстава за кориштење природних ресурса.

Предузеће ''Боксит'' Милићи дугује 25.780 КМ за експлоатацију руде на сребреничкој територији, истиче се у информацији и додаје да фирме дугују и по двије године износе који су велики и веома важни за функционисање и развој ове општине.

Компанија ГРОСС, која експлоатише руду олова и цинка из Рудника ''Сасе'', још није доставила податке о количинама и вриједности експлоатисаних природних ресурса, што говори да су потраживања општине по том основу још већа.

За кориштење вода општина Сребреница је ове године успјела наплатити 19.000 КМ, наведено је у информацији, у којој се истиче да 70 одсто средстава по основу кориштења природних ресурса припада општини на чијој територији се та добра налазе.

У информацији је констатовано да се мора уводити ред и радити на томе да предузећа која користе природне ресурсе редовно измирују обавезе по том основу.

То би омогућило већи и редован прилив средстава у општински буџет, што је услов за бржи опоравак и развој привреде, културе, спорта, изградњу и обнову инфраструктурних и других објеката, стамбено збрињавање одређених категорија становништва, а омогућило би бољу бригу о угроженима, као и већу подршку младима, истиче се у информаицији.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog